Information om ull

I sökandet efter effektiva metoder som garanterar hälsa och välbefinnande tenderar vi att glömma sömnen – vår naturmedicin.

Djup oavbruten sömn återskapar vår kropp, stabiliserar blodtrycket och stärker vår immunologi. Dessutom hjälper det oss att koncentrera oss bättre, lugna vårt nervsystem och är den bästa kosmetikan. Det är därför det är värt att se till att vi sover under lämpliga förhållanden, i sängkläder som andas, absorberar och släpper ut fukt och är anti allergiframkallande på samma gång.

Sängkläder i ull har alla dessa egenskaper. Nedan kan du hitta beskrivningar av dess viktigaste funktioner.

1. Ull andas
En av de viktigaste egenskaperna till fördel för vår hälsa som karaktäriserar ullbäddar är dess förmåga att andas.
”Andas” innebär att ullen med sin unika förmåga att absorbera fukt som produceras av vår kropp släpper ut den nästan omedelbart. Det är därför ull reglerar temperatur och luftfuktighet i sängkläder och ger oss de mest bekväma sovförhållandena.

Tack vare dess speciella fiber och lockiga struktur absorberar ull mycket luft, vilket gör det till ett bra lager av isolering i jämförelse med andra material.

2. Ull absorberar fukt
Den komplexa strukturen av ullfibrer (skiljer sig från syntetiska material) gör att ullsängskläder absorberar mer fukt. Tack vare den här egenskapen är mikroklimatet i ullsängar optimalt och garanterar oss en comfortabel, hälsosam och avslappnad sömn.

En av faktorerna som avbryter vår sömn är det obehag som följer av överhettnings-organismen och svettningar, upplevs ofta av personer som sover i traditionella sängkläder*. Fördelen med ullsängkläder är att de absorberar fukt som produceras av vår kropp när vi sover och släpper ut den nästan omedelbart. Studien visar att i förhållande till dess vikt, är ull kapabel att absorbera upp till 35% av fukt. Den är 27% procent mer effektiv än syntetmaterial att avge fukt från våra sängkläder.

Det är därför personer som sover i ullsängskläder sover bekvämt hela natten. Låt oss understryka att även om en person som sover i ullsängskläder svettas på natten, kommer ullen snabbt att samla upp fukten och släppa ut den, vilket garanterar en behaglig känsla av torrhet, komfort och uppfriskande sömn.

*Traditionella sängkläder är gjorda av mer eller mindre syntetiska material..

3. Ull är allergivänligt
Bakterier och kvalster som samlas i syntet leder till uppkomst och försämring av luftvägsallergier. Detta gäller särskilt i fall av traditionella sängkläder som håller fukt och temperatur hög vilket gör att skadliga mikroorganismer förökar sig.

För att eliminera detta problem är det tillräckligt att byta sina sängkläder till ull. Dess optimala mikroklimat, förmåga att absorbera och släppa ut fukt och reglera temperaturen gör att utvecklingen av bakterier praktiskt taget är omöjlig.

Ett annat allergivänligt inslag av ullsängkläder är dess förmåga att stöta bort smuts och damm. Det är möjligt på grund av att ull är neutralt och inte plockar upp statisk elektricitet, och därför inte drar till sig smuts och damm. Dessutom är varje ullfiber täckt med ett tunt skyddande lager som stöter bort smuts.

 

4. Ull rengör sig själv
I ullens fibrer finns ett naturvax, lanolin, som bland annat används vid tillverkning av tvål och salvor, och som skyddar mot smuts och håller ullen naturligt ren. I ull finns även ett ämne som – liksom tvål och såpa – består av kaliumsalter. Detta naturliga rengöringsmedel frigörs i kontakt med vatten och förklarar varför ull är självrengörande.

Häng ut dina ullsängkläder när det är fuktigt i luften eller vintertid i nysnö. Detta ger ullen möjlighet till den självrengörande process som sker automatiskt när ullen utsätts när ullen utsätts för fukt.

Ull drar med andra ord inte till sig damm och hudavlagringar. Smutsen lägger sig istället på fiberytan och för att hålla sängkläderna rena behöver du alltså bara skaka dem.